Information

Alla har sin egen uppfattning om vad det innebär att ha ett idealiskt hem. Om ditt nuvarande hem inte är ditt drömhem, så kan du skapa ett vackert hem utan att lägga ner så mycket jobb och pengar på det.

Allting handlar om de små detaljerna som gör skillnaden och ger ett rum karaktär och får det ett sticka ut. Och det är där vi kan hjälpa till med vårt sortiment av utvalda stylingprodukter.

Men vi delar även med oss av vår erfarenhet om vad du mer kan göra för att få ett trivsamt och vackert hem.

Att skapa ett vackert hem

– Har du någonsin undrat hur du kan skapa ett vackert vardagsrum precis som de man ofta ser på TV?

– Har du någonsin undrat hur man håller rummen välorganiserade?

– Är du irriterad över röran i ditt hem?

Alla dina vänners vardagsrum ser alltid så välstädade och vackert inredda ut och du vet inte hur du ska uppnå samma utseende?

Nåväl, i regel så är det enda som alla dessa vackra rum har gemensamt och det är en sammanhållen och mer neutral färgskala för väggar och golv.

En neutral vit eller grå väggfärg ger ögat en plats att vila på, ett utrymme att börja utforska rummet utan att känna sig överväldigad. Och det ger möblerna och alla dekorativa föremål en neutral bakgrund att glänsa mot.

– Men ändå, varför ser dessa rum så fantastiska ut och vad du än försöker göra så känns och ser det inte alls lika bra ut?

Det är faktiskt inte så särskilt svårt att skapa samma utseende, om du tar ett par enkla steg som varje inredningsdesigner skulle säga åt dig att göra.

Gå in i ditt rum och se vad du först ser

En full bokhylla, proppad med en massa leksaker, böcker, och lådor i olika storlekar som allt bidrar till den röriga känslan i ditt hem?

En bänkskiva staplad med pappersarbete som post, kvitton eller nycklar, glasögon och alla olika sorters köksprylar?

Eller ser du ett ganska färgglatt konstverk, en ren och snygg bänkskiva, en välorganiserad hylla med vackra saker och dekorativa lådor?

Nej kanske inte?

Men om det är vad du siktar på så måste du känna till följande steg:

Första steget: Organisera

För att skapa ett vackert hem utan en massa röra så måste du följa några enkla regler:

Håll dina bänkskivor organiserade. Ha inte en massa saker ovanpå dina bänkskivor bara för att det är så bekvämt att lägga allting där. Om du inte har så mycket lagringsutrymme i dina skåp, så skaffa åtminstone några vackra behållare för kaffe, socker, mjöl, salt och annat.

Förvara de saker du behöver hela tiden på diskbänken, men göm innehållet i snygga behållare. Skapa en förvaring på väggen, lägg till en cool hängpåse för att förvara alla dessa småsaker som inte har en egen dedikerad plats.

Lägg leksaker, dockor och andra barnprylar i behållare med lock eller lägg det i lådor på dina hyllor. Ge barnen ett tillgängligt område på dina hyllor som ser rent och snyggt ut efter att de lagt undan sina leksaker.

Istället för hyllor, skaffa ett skåp med dörrar och lådor. Det är perfekt för att dölja de inte så vackra sakerna.

Andra steget: Kolla in dina möbler

Är ditt vardagsrum fyllt med olika möbler med helt olika utseenden; stolar, fåtöljer, ottomaner, bord, sidobord, hyllor, lådor etc.

Är rummet helt enkelt för trångt?

Bestäm vad du verkligen behöver och gör dig av med de saker som inte gör dig lycklig.

Kontrollera dina möbler noga, är de för stora, i dåligt skick eller behövs de egentligen inte alls?

Häng inte fast vid något som inte passar din stil längre. Om du inte älskar det längre, hitta ett annat ställe för det eller gör dig av med det.

Gör utrymme för att dra blickarna mot en vacker stol, en vacker bild på väggen, din eldstad – din speciella fokuspunkt.

Motstå överbelastning! Du behöver lätta gångvägar i hela ditt rum. Om du arbetar med en stram budget, så bestäm dig för att investera i färre men bättre kvalitetsmöbler. Lämna utrymme för möblerna att lysa upp.

Coco Chanel sa om accessoarer:

”Innan du lämnar huset, titta i spegeln och ta av dig en sak”.

Detta citat passar även när det gäller designen av ditt hem. Vet när du ska sluta.

Steg tre: Få det att flyta

Skapa en fokuspunkt

Din fokuspunkt kan vara en glänsande spiskåpa i ditt kök, den öppna spisen i ditt vardagsrum eller sänggaveln i ditt sovrum.

Gör utrymme för att den här delen ska synas, dra uppmärksamheten till den och gör den vacker.

Få rummet att se spännande ut

Lägg till något oväntat, men var noga med att hålla dig till skalan. Det som ser fantastiskt ut i en butik eller i en tidning kan se för litet eller för stort ut i ditt rum. Så var försiktig med dina arrangemang.

Om du vill hänga upp barnens teckningar, så bestäm dig för samma färgade tavelram och arrangera dem i treor och femmor. Genom att välja samma ram men med olika stilkonst så ser det fortfarande sammanhållet ut.

Häng dina konstverk i rätt höjd

Tumregeln för att hänga upp tavlor är följande:

Mittlinjen eller mitten av varje tavla är mellan 140 cm och 155 cm från golvet.

Sikta på den nedre delen av intervallet om din familj är lite kortare. I rum med högt i tak kan dock konstverken hängas lite högre än 155 cm från golvet.

Det gyllene snittet

  • Utgå från väggens mitthöjd (140 cm från golvet brukar vara ganska lagom).
  • Mät hur hög tavlan är.
  • Dividera sen tavlans höjd med 3.
  • Dra sen ifrån detta tal från mitthöjden (dvs. 140 cm minus en tredjedel av tavlans höjd)
  • Det tal du då får fram är det lämpliga avståndet från golvet till tavlans underkant.

Hur ska man hänga upp gardiner?

Det ser absolut inte bra ut när gardinstänger sitter för lågt. Placera därför dina gardinstänger högre upp så kommer fönstren att se högre ut, vilket skapar mer utrymme. Även långa gardiner ska nudda golvet för även det skapar mer höjd i rummet.

Hur placerar man möbler på en matta?

Om du har trägolv, så lägg till en matta med ett mönster och ett färgschema som kompletterar dina möbler och väggens färg.

Det finns tre olika sätt att arrangera möbler på en matta:

  1. Du har en stor matta och alla dina möbler placeras ovanpå den. Detta skapar en mycket lyxig känsla av värme och mysighet. Men täck inte hela rummet med en stor matta, lämna åtminstone en kant på cirka 30cm från väggarna.
  2. Ditt rum är väldigt litet och du håller då alla möbler ifrån mattan. Men var försiktig här, ofta verkar det som att mattan är för liten, så testa skalan och lägg kanske istället ut två mattor för att få det att se mer avsiktligt ut.
  3. Endast de främre benen på dina möbler är placerade på mattan eller bara en del av dina möbler är placerade på mattan om det är ett stort rum. Det här skapar ett definierat utrymme i ett rum.

Om du behöver inspiration till hur du fräschar upp ett rum med en bestämd budget, så är här några fler tips du kan tillämpa:

Du behöver inte mycket pengar för att skapa ett vackert hem. Kom alltid ihåg ”less is more”, lämna lite tomt utrymme på väggen, håll flödet i ett rum och håll dig till en neutral bakgrund.

Lägg till färg med hjälp av tillbehör som kuddar, en matta, en tavla, gardiner och accessoarer. Investera hellre i en riktigt bra detalj än i tre billiga.

Börja med att göra dig av med saker du inte älskar.

Starta med en neutral bakgrund och skapa sen ett vackert hem hjälp av inredningsdetaljerna.